Živiny

Život Bez Cukru
Tento a tři navazující články o živinách nemluví přímo o dobrotách BezCukru. Je ale dobré si je projít a pochopit, z čeho se skládá strava a co se s ní v našem těle děje.
Autor

BezCucrew

Živiny

Lidský život je závislý na příjmu živin z potravy. Výživové látky, které potřebuje lidský organismus k získání energie, k růstu a obnově buněk tkání a orgánů, musí obsahovat sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny, minerály, vlákniny a vodu.

Makroživiny

Jedná se o chemické sloučeniny, které člověk konzumuje v největším množství a které mu dodávají energii.

Sacharidy se dělí podle počtu cukerných jednotek na jednoduché (např. glukóza a fruktóza) a složené (např. škrob či celulóza). Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie. Lidský metabolismus je schopen ze sacharidů získat asi 4 kcal/16,7 kJ na gram. Podrobnější čtení o sacharidech najdete zde.

Bílkoviny jsou makromolekuly složené z aminokyselin. Bílkoviny jsou základem struktury (stavby) organismu a plní mnoho dalších nezbytných funkcí. Jsou také zdrojem energie. Lidský metabolismus je schopen z nich získat asi 4 kcal/16,7 kJ na gram. Čtení o důležitosti bílkovin, esenciálních aminokyselinách a mnoho dalšího najdete zde.

Tuky jsou potřebné pro stavbu a udržování buněčných membrán, pro udržování stabilní tělesné teploty, fungují jako zásobárna energie a jako důležité signální molekuly. Tuky jsou vydatným zdrojem energie, dávají nám 9 kcal/37,7 kJ na gram. Podrobné a zajímavé čtení o tucích najdete zde.

Mikroživiny

Mikroživiny jsou látky, které podporují metabolismus, nejsou ovšem zdrojem energie.
Minerální látky v potravě jsou obvykle stopové prvky, soli nebo ionty, jako je měď a železo.
Vitaminy jsou organické sloučeniny nezbytné pro organismus.

Ostatní

Kromě makroživin a mikroživin v potravě přijímáme i další látky. Nejvýznamnější z nich je voda. Voda je přítomna nejen v nápojích, ale prakticky v každé jídle a to ve velkém množství. Například ovoce a zelenina obsahuje okolo 95 % vody. Voda je nezbytnou součástí stravy všech savců, je základem života na zemi. 50 – 60 % našeho těla tvoří voda.

Vláknina je pro nás důležitá a konzumujeme ji ve velkém množství. Z chemického pohledu se jedná o sacharid. Vláknina ale není stravitelná, takže nám neposkytuje energii a proto se z tohoto pohledu nepovažuje za živinu. Čtení o vláknině je zde.

Autor

BezCucrew

Autor

BezCucrew

Další články

Čtěte

Proč bez cukru

Proč se naše cukrárna jmenuje cukrárna BezCukru? Co proti tomu cukru vlastně máme?

Co je na tom cukru špatného?

Cukr sám o sobě není špatný. Je přírodního původu, je zdrojem energie a přirozeně ho obsahují běžné potraviny od ovoce a zeleniny po maso. Proč se tedy o cukru mluví jako o bílém jedu? Co je na něm špatného?
Sdílet článek
Facebook
Twitter
Email